Удържат до 15% на най-добрите автори   Данъчни погват автори на

...
Удържат до 15% на най-добрите автори
  Данъчни погват автори на
Коментари Харесай

НАП гони 30 души за пари от Тик-Ток, рови за бакшиши и от Онлифенс

Удържат до 15% на най-хубавите създатели
 

Данъчни погват създатели на видеа в обществените мрежи, които не заявяват приходите си. На фокуса на Национална агенция за приходите от предишния месец особено са приходите, получени от почитатели и фенове посредством вътрешни механизми на съответната платформа. Дълго време тези пари не правеха усещане на данъчните, само че към този момент са на прицела им.

Известни и не напълно известни персони употребяват обществените мрежи като Tик-Ток, Facebook, Инстаграм, Ютюб, с цел да популяризират основано от тях наличие най-много под формата на видеоклипове. С цел да развиват тази ниша обществените мрежи сътвориха способи, посредством които потребителите, които харесват клиповете, да могат да го покажат на съответната интернет звезда, само че не просто посредством лайк (харесване) или сърце. Така въведена на процедура бе опцията за действителен паричен превод, с който те финансово да подкрепят и окуражат съответните основатели на наличие да снимат още от същото.

В Тик-Ток да вземем за пример почитателите могат да закупят т.нар коини (монети) с действителни пари в самото приложение. С тези монети след това те могат да избират така наречен гифтове (подаръци) под формата на емотикони и анимации, които да изпращат на създателите на видеата по време на техните предавания онлайн или гледане по-късно. Когато някой създател на видео получи дарове, TikTok ги преобразува в така наречен диаманти. Всеки създател може да трансформира диамантите си в действителни пари, които влизат по банковата му сметка. Tik-Tok взема комисионна от транзакцията, а остатъкът се трансферира на създателя на клипа.

В Ютюб пък има така наречен суперчатове и суперанимирани стикери, за които феновете заплащат, в случай че са удовлетворени от гледаното. В тази мрежа почитателите могат и да се абонират за канала на създателя против месечна такса. В Инстаграм пък по време на предавания онлайн почитателите могат да купуват така наречен значки, с цел да поддържат своите обичани създатели. Мрежите превеждат парите на създателя, като удържат %. Стимули за създатели има даже и във към този момент считаната за пенсионерска обществена мрежа Facebook.

Сериозни пари се въртят и в станалата известна най-вече с порно и видеосъдържанието си обществена мрежа Онлифенс. Там почитателите се абонират за профила на основателя против месечна такса, с цел да получат достъп до извънредни фотоси, видеа и изявления. Има алтернатива и за предоставяне на бакшиши. Всеки лев, даден за някоя онлайн звезда, минава през платформата, която удържа 20% и превежда остатъка към нея.

Във всяка платформа има предизвестие към създателите, че те би трябвало да заявяват приходите си и да заплащат съответните налози. Въпреки това се оказва, че огромна част от набралите известност в интернет създатели не го вършат, а Национална агенция за приходите е надушила това. От службата към този момент са почнали инспекции и проверки на физически лица, които получават приходи от обществените мрежи. Възложени са 28 контролни производства на лица, получаващи приходи от издание на наличие в обществените мрежи, за шерване на видеосъдържание, обявиха за „ Телеграф “ от Национална агенция за приходите.

За някои от лицата приходите се ревизират за пет години обратно, за други – според от това по кое време са регистрирани профилите в обществените мрежи. Установените недекларирани налози и осигурителни вноски все още са в размер сред 1000 лева и 30 000 лева на човек. След отправена покана към лицата част от тях са внесли непринудено своите отговорности, споделиха още от Национална агенция за приходите. От организацията приканиха основателите на видеа да заявяват и заплащат всички получени от тях приходи, като за облекчение могат да употребяват интернет портала на Национална агенция за приходите, където всичко това се случва по цифров и отдалечен метод.

Фенове заплащат с панда и любовен гърмеж
В Tик-Ток всяка монета (коин) коства към 1,5 цента (3 стотинки) и може да се купи в разнообразни пакети по бройки. Например 65 монети за 2 лева или 1321 монети за 40 лева, или даже 16 500 монети за 500 лева С тях потребителите си купуват разнородни гифтове като панди (15 стотинки), италианска ръка (15 ст.), любовен гърмеж (75 ст.), безоблачен крем (1,50 лева.), дъгоповръщане (3 лева.), концерт (15 лева.), паралия съм (30 лева.), и драма кралица (50 лева.). Когато някой Тик-Ток консуматор хареса видео, той праща съответния подарък на създателя, който по-късно го трансформира в кеш по банковата си сметка.

Удържат до 15% на най-хубавите създатели
В множеството случаи става дума за недекларирани приходи по Закона за налозите върху приходите на физически лица. Приходите от обществени мрежи не подлежат на облагане с Данък добавена стойност, само че създателите са длъжни да си създадат регистрация по ЗДДС, в случай че получат повече от 100,000 лева за интервал от 12 месеца. От Национална агенция за приходите изясняват, че в годишната данъчна декларация парите от Тик-Ток гифтове влизат в категория „ дарения и бонуси “ и се таксуват с налог от 10%. Продажбата на диаманти в Tик-Ток пък Национална агенция за приходите третира като приходи от прекачване на права или имущество или продажба на финансови активи. И там ставката е 10%, само че има и признание на 10% нормативно приети разноски. Всичко това обаче важи при по-малки и по-редки преводи. Най-известните създатели, които получават гифтове непрестанно, отиват на 15% ставка, тъй като се води, че правят активност „ по занимание “.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР